Categorie├źn
Geen categorie

Kan ik een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs?

Wilt u een autoverzekering afsluiten, maar bent u (tijdelijk) niet in het bezit van een rijbewijs? Dan is de kans groot dat de verzekeraar daar vraagtekens bij zal zetten, waardoor het in uw belang is om deze weg te nemen. Geef duidelijk aan waarom u niet in het bezig bent van een rijbewijs, maar u toch een autoverzekering af wenst te sluiten. Normaal gesproken mag namelijk alleen de meest regelmatige bestuurder van een auto een autoverzekering afsluiten, wat betekent dat u in het bezit zou moeten zijn van een rijbewijs. In alle andere gevallen is het verstandig om uw aanvraag bij de verzekeraar toe te lichten.

Verschillende situaties en oplossingen

Het kan echter voorkomen dat u geen rijbewijs heeft, omdat u te maken heeft met een van de volgende situaties:

  • Uw rijbewijs is ingevorderd
  • Uw rijbewijs is verlopen
  • U zal binnenkort uw rijbewijs behalen

Is er sprake van een vordering op uw rijbewijs, of is dit verlopen? Dan is het gewoon mogelijk om een autoverzekering af te sluiten. U kunt de verzekeraar in dat geval overtuigen van het feit dat u de auto binnenkort weer zal besturen, wanneer u uw rijbewijs terugheeft of u een nieuw exemplaar heeft aangevraagd en ontvangen. Houd er echter rekening mee dat niet iedere verzekeraar zal staan te trappelen om u te verzekeren, wanneer uw rijbewijs is ingevorderd.

Zal u binnenkort uw rijbewijs halen en heeft u alvast een auto gekocht, of deze cadeau gekregen? Dan kunt u het kenteken van de auto tijdelijk schorsen, bij de RDW. U kunt de autoverzekering in laten gaan per de datum waarop u over uw rijbewijs beschikt en vanaf dat moment ook de schorsing ongedaan maken. Stalt u de auto buiten de openbare weg? Dan heeft u nog geen autoverzekering nodig.

Verzekeraars terughoudend
Op het moment dat u geen rijbewijs heeft en u toch een autoverzekering wenst af te sluiten zullen verzekeraars terughoudend zijn. Het dient voor hen goed duidelijk te zijn wie er in de toekomst in de auto zal gaan rijden, aangezien dat de persoon is die de verzekering af dient te sluiten. Maak daarom aannemelijk dat u degene bent die de auto het meest regelmatig zal gaan besturen. Slaagt u daarin bij uw verzekeraar? Dan kunt u gewoon een autoverzekering afsluiten en daarmee voldoen aan de verplichtingen om binnenkort de weg op te kunnen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *